På tur i Hjertås med studenter fra Fønix

Foto: Anne Skamfer
NorskopplæringNORSKKURS FOR FREMMEDSPRÅKLIGE PÅ ALLE NIVÅERFønix Integrering tilbyr norskkurs med høyt kvalifiserte lærere. Undervisningen foregår både på dag- og kveldstid og det er opptak hver tredje måned. All undervisning gis etter læreplan i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Norskkurs på dagtidNorskkurs på kveldstidSamfunnsfagBKA-kursPriser og regler

Friluftsliv er det norskeste vi kan gjøre - å versette at vi kan bruke annen manns eiendom, til tur og hygge. Dette er verdsatt høyt av de aller fleste av oss. Har man ikke bodd i Norge mer enn kort tid av sitt liv, da må slike ting læres og oppleves. Å lære om allemannsretten, kan best gjøres i praksis.  Det gjorde turistforeningen sammen med Fønix sine studenter. Og for en fest det ble! 

Studentene var godt forberedt både med gode sko, sekk med mat og drikke. Og ikke minst var det stor dose med motivasjon til at dette skulle bli en bra dag. Som alltid når en skal være ute en hel dag - da er det flottest med bra vær. Skyfri himmel og ca 20 grader, det kunne ikke bli bedre.

Hjertås ble inndelt i tre turer, med ulik lengde og vanskelighetsgrad. Til stor jubel var det mange som valgte den lengste turen - med topptur til Hjertås. Ikke rart jubelen kunne høres i god avstand fra den vakre toppen, med utsikt over Sandefjord og fjordene. 

Den yngste, som gikk sammen med sine foreldre, var ei lita jente på fire år. Hun hadde lov å være veldig sliten - men veldig stolt av seg selv. 
Til topps sa du?
Til topps sa du? Foto: Anne Skamfer

Gjett hvem som kom høyest! Alle som besøkte Hjertåstoppen denne dagen, signerte seg inn i besøksboken. Det ble telt opp til nitti besøkende. 

Folkedans til musikk
Folkedans til musikk Foto: Kirsten Hegge

Til stor glede av å være ute i det vakre været, ble det spontant fra guttene som inviterte til folkedans. Med høytaleranlegg som ruva god lyd, ble det en lang rekke av dansende. Faktiskt, det ble danset i mange timer, denne dagen.  Til oss europere som ikke er vant til å danse slikt - fikk vi opplæring i enkle trinn. For et flott fellesskap det ble - og ikke så verst med tanke på danseferdighetene, også. 

Lunsj
Lunsj Foto: Kirsten Hegge

Med et teppe på bakken og sekken full av god mat, så ble lunsjen rett så lekker.  I ring samlet vi oss, og det ble  gledelig delt på maten. Fargerik og deilig mat. De unge jentene har litt å lære av de mer voksne som virkelig kan lage godt måltid. Det var litt savn etter sitron, ble det opplyst - men i det fargespekkeret kunne ikke vi se at det skulle mangle noe gult - ikke kunne vi kjenne noe av smaken heller, som trengte ekstra syre. 

Pinnebrød
Pinnebrød Foto: Kirsten Hegge

Et av målet med dagen var å steke pølse på bål - at det også var pinnebrøddeig (laget av turistforeningen) ble godt mottatt. Til tider var bålet godt tildekket av pinner med deig surret rundt. Gapahuken synes flere var flott. At man kan sitte under tak og kose seg rundt bålet - og at turistforeningen har gapahuker som en kan overnatte i - var for mange veldig spennende og god informasjon

Haslehuken
Haslehuken Foto: Kirsten Hegge
Dagens første dame på toppen av Hjertåstoppen
Dagens første dame på toppen av Hjertåstoppen Foto: Kirsten Hegge

En turdag i Hjertås er for alle.  Konkurranse skal ikke være i fokus, med et enkelt friluftsliv er derimot hensiken. Allikevel vil vi velge å nevne at denne blide damen, med tommel opp, var den første damen på toppen av Hjertås. Hun elsker å klatre i fjell - neste mål er Gaustadtoppen - og aller høyest på ønskelisten er  Galhøpiggen. Vi heier på deg og har stor tro på at du kommer til å nå dine mål! 

Frivillige på post
Frivillige på post Foto: Ineke Rutherfurt

Et slikt arrangement kan ikke la seg gjennomføre uten at frivillige stiller opp. I hele løypa var det frivillige som heiet og motiverte. Alle hadde en oppgave som de presenterte for de glade turgåere. Det var mye god læring underveis i både botanikk - språk og samspill. 

Blomsterquiz
Blomsterquiz Foto: Ineke Rutherfurt