KOM DEG UT DAGEN

Turbo møter barna
Turbo møter barna Foto: Kirsten Elise Hegge

Flautangen skulle vise seg å være det beste stedet å være på KOM DEG UT DAGEN søndag 4.september. En høstdag som skulle gi oss en solrik dag fra skyfri himmel

Barn som hygget  seg sammen med sin familie og venner. For den som ville, var det mange aktiviteter å delta på. Det var kajakkpadling - bading og løpe orienteringsløp på tid.

Jeger og Fisk, hadde med seg fiskestenger og var klar til å ta den store fisken. Orienteringsklubben gav mange en skikkelig opplevelse i form av å teste løpeformen. Ikke bare en runde - men det var moro å teste om neste runde gav bedre tid - eller hva med tredje, fjerde runden..

Natur og Ungdom gav oss  blant annet et tilbud om å underskrive på oppfordring om å la Kodal bli skånet fra å bli til gruveområde.

Røde Kors gav instruksjon om førstehjelp til dem som ville lære. Hvordan var det igjen, hvor mange innblåsninger og kompresjoner gjelder?

Turbo løper orientering
Turbo løper orientering Foto: Kirsten Elise Hegge

For veldig mange var det det første møte med kajakk. Andreas, var instruktør og var i vannet, hele dagen. I følge han var vanntemperaturen så deilig at det var en flott aktivitet å ha ansvar for. Andreas, er selv blitt en ivrig padler og er også medlem av Sandefjord kajakk-klubb.

Øve seg på grunt vann
Øve seg på grunt vann Foto: Kirsten Elise Hegge

I år kan KOM DEG UT DAGEN feire sine 10 første år over det ganske land. 45 ooo personer på tur i regi av DNT på søndag.

Friluftliv bør prioriteres mer

På Sognsvann, i Oslo, deltok statsminister Erna Solberg.

- Det er flott at vi har en statsminister som viser at hun setter pris på Friluftslivet. Det håper vi at også vil reflekteres sterkere i prioriteringene i statsbudsjettet som nå snekres sammen, sa styreleder i DNT Berit Kjøll. Sammen med Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv kunne hun presentere en rykende fersk rapport som dokumenterer de samfunnsmessige gevinstene av at folk er aktive utendørs. Dersom vi skal inspirere enda flere til å ta i bruk naturen med egen kropp som motor er de potensielle besparelsene i milliardklassen.

- Det er jo så mye bedre å investere og å forebygge enn å reparere. Vi har frivillige i kø og har aldri opplevd større tilstrømming til vår organisasjon i form av nye medlemmer. Men det krever ressurser å organisere aktivitet og vedlikeholde stier og hytter, og det håper vi nå at regjeringen anerkjenner i enda større grad, la Kjøll til.

Gapahuken, Flautangen
Gapahuken, Flautangen Foto: Kirsten Elise Hegge
Flautangen, Østerøya
Flautangen, Østerøya Foto: Kirsten Elise Hegge

Flautangen er et friområde. Sandefjord Turistforening har satt opp en gapahuk til felleshygge. Her kan en nyte en hel dag eller en kan overnatte her. Det er etter friluftsloven lov å sette opp telt eller overnatte i inntil 2 døgn. På området finnes det toalett og søppeldunker. Det er lurt å ta med seg ved for å etablere kaffebål, som er tillatt å brenne hele året på etablerte bålplasser. Men en skal vise skjønn og en er selv ansvarlig for all handling i naturen.

Natt i naturen
Natt i naturen Foto: Kirsten Elise Hegge

Friluftlivets uke startet lørdag 3. - og varer til 11. september. Det ble oppfordret til å ta en natt i naturen. Det var noen av oss som tok oppfordringen. Det skulle vise seg å bli en magisk kveld og natt på lørdag. En klar stjernehimmel med nordlyset som viste seg, ble det en flott opplevelse.  Å våkne og forstå at dagen ville stråle i solskinn - og glede seg at hele plassen ville fylles med glade turfolk, det var en stor opplevelse i friluftlivets ånd.

Vi møtes vel på neste KOM DEG UT DAG som er søndag 5.februar 2017 ?

Skrevet av Kirsten Elise Hegge 7. september 2016