Brevandring på Jostedalen

Fåberstølsbreen, en brearm av Jostedalsbreen
Fåberstølsbreen, en brearm av Jostedalsbreen Foto: Kirsten Elise Hegge

Det er sommer i Norge - men noen av oss velger å reise til is og snø, i juli! Breevandring er en opplevelse i naturen som er unik og mektig. Naturkreftene som jobber og former isen, er enorme. Det er viktig å ha riktig turtøy på seg. Og en kan ikke være nøye med å være ren - for på isen en det er tykt lag som er sort, nesten som olje, det er vanskelig å få av fra klær. Hjelm er nødvendig. Det er fort gjort å skalle hode borti breveggen, når en går i dype sprekker. 

Sandefjord Kommune, har et aktivt bedriftidretslag, med kompetente breførere - som villig setter av sin egen tid, til å ta oss med på blant annet slike turer.

Som daglig leder av Turistforeningen, og tidligere ansatt i kommunen, fikk jeg (undertegnede) muligheten til å være med på årets breetur. 

Opplæring i bruk av breutstyr på Nigardsbreen
Opplæring i bruk av breutstyr på Nigardsbreen Foto: Kirsten Elise Hegge

Å gå i taulag, er en opplevelse i seg selv. En kan ikke gå som en vil på bre. Samarbeid og ansvar er en del av de viktigste oppgavene. Alle har ansvar for hverandre. Å sikre hverandre underveis handler om å være i samspill. Det må det øves på.
Å gå med stegjern, er en opplevelse som mestres raskt for de fleste. Gå med isøks og bruke den, er også en øvelse som er viktig. En kan oppleve mye spennende når en har lært seg noen teknikker med utstyret. Å gå i issprekker hvor isen har den nydeligste blåfarge, er en fantastisk opplevelse. 

Matpause
Matpause Foto: Hilde Haugen

Aldri smaker maten bedre  - og det vannet, som skulle vært varmt, er lunken og teen som en har gledet seg må drikkes småkald. I tillegg oppdage at posen med sjokolade og nøtter, ligger på hytta, noen timer unna. Pytt -pytt, vi deler med hverandre på tur. Alltid noe godt i de fleste sekker. Vi sitter å nyter en utsikt som er få forunt.

Komme seg over elva med brevann
Komme seg over elva med brevann Foto: Hilde Haugen

Det å kommer seg over en frådene elv med iskaldt isvann, har turlaget noe erfaring med fra tidligere år. På denne turen hadde brefører tatt med seg en aluminiumstige som kunne brukes som bru, det var en god ide. Men en hjelpende hånd var også veldig godt å holde seg i. 

Medlemmer av Turistforeningen var med på turen, denne hjelpende karen er her Magne Echoff, som gir Kirsten, god støtte på glatte steiner.

Fåbergstølsbreen
Fåbergstølsbreen Foto: Kirsten Elise Hegge

Det er med forventning vi trasker innover i dette steinete landskapet. Og der, rett bak den svingen, der ligger breen! Som alle andre breer har isen trukket seg langt tilbake. Nå var det kommet frem fjell som kanskje ikke har sett dagslys på tusenvis av år. 

Fjellet kommer frem
Fjellet kommer frem Foto: Kirsten Elise Hegge

Fjellet som dukker opp der isen har ligget, er så glatt at det kjentes mykt ut. Men, en skal ikke løpe fort her - da kan en fort få seg et blåmerke eller fler. Elven som skal forseres igjen , har økt ytterligere i styrke på ettermiddagen. Vi kom alle trygt over.

Rafting med Purka
Rafting med Purka Foto: Bjørnar Trollsås

En tur på den frådige Jostedalselva i raftingbåt, får frem livsgleden i alle. Fjellturen ble avsluttet  for noen i en raftingbåt.  Det meldtes mye regn siste dagen - det var derfor tryggest å ferdes til vanns. Men, det var noen som valgte å gå Tuftebreen og hadde en fantastisk opplevelse med bresprekker og flotte isformasjoner.

Bjørnar Trollsås, er kokken
Bjørnar Trollsås, er kokken Foto: Ukjent

I ti år har Bjørnar Trollsås, vært kokk på turene med bedriftisdrettslaget. Han stiller opp med langbord, til ca 25 personer, med hjemmelaga mat. Gjerne treretters måltid. Han er en elsket mann å ha med seg på tur! Når han får kastet litt med fiskestanga og pratet med innbyggere og få en god historie, ja da er Bjørnar lykkelig. 

Skrevet av Kirsten Elise Hegge 26. august 2016