OPPTUR 2016

Foto: Bjørnar Trollsås

Våren er vakker nå. Langs stien er skogbunnen dekket av hvitveis - i grener er det hengt opp røde plastremser med tekst Turistforeningen på. Det er OPPTUR i Hjertås, onsdag 4.mai.

Invitasjonen til  OPPTUR er til alle  ungdomskoler som har elever på 8.trinn, og som  ble oppfordret til å melde seg på.

Ranvik - Breidablikk   - Varden og Mokollen skole var de skolene som stilte opp - 400 elever til sammen.

Onsdag morgen er himmelen knallblå, og en vet at det å være på tur i solskinn - det er et riktig utgangspunkt. Planene som er lagt i løpet av en lang planleggingsfase, skal nå gjennomføres. Alle tjuefem frivillige fra turistforeningen har fått konkrete arbeidsoppgaver. Klokken ni skal alle være på plass på sine poster. Og det er som alltid når en skal forte seg om morgen, noe går ikke alltid etter planen. Sykkelen streiket og Gretha syklet fra Furustad, på førstegir. Og ikke nok med det - hun fant ikke byens høyeste topp. Hun ropte på Einar, som hun skulle dele posten med, men han var på vei hjemom etter at han landet på Torp kvart over åtte. Gretha ble guidet til toppen av en morgenjogger.  Gunlaug stod i kø og rakk derfor ikke frem til planlagt tidspunkt.

Stien ble merket av Bjørn Nor og Bjørnar Trollsås. Det ble gjort kvelden i forveien. Alle fant frem i skogen.

Om morgenen skal veien fra Rikets Sal og inn til startområdet merkes med plakater og piler. Klokken kvart på åtte om morgen er merkingen av veien i gang - og de første elevene som skal starte klokken ni - er også på hjul, langs veien. Nå må vi sette opp farta - få opp skiltene som viser veien inn i skogen, vil jo ikke at noen elever ikke skal finner frem. Alle fant frem!

Kartene blir delt ut klassevis og vi sendte ut hver klasse med tre minutters mellomrom.  Klokken var ti over ni når første klasse er i gang. Siste klasse er i gang kvart på ti.

Det meldes fra postvakter i løypa at det er mange glade ungdommer i skogen. Elever som kommer i mål kan melde at det er mange hyggelig gamle folk fra turistforeningen, i skogen. Tusen takk!

Det filmes og det tas bilder. Andreas Sundt fra DNT-ung har med seg drone. Han filmer hele dagen. Han filmer for SOTF. Elevene filmer med tanke på 50 000 kroner som er utlovet av Viking sko, i tillegg til et par sko til hver av elevene i den skoleklassen som lager  vinnerfilmen, fra dagen. Heia Sandefjordskolen og Mokollen skole, måtte en av deres klasse vinne.

Det er noen ungdommer som vil ha stor glede av å gå på tur i skikkelig fine tursko.

Klokken to er start-og målområdet tømt for elever. Vertskapet forlater området, med godfølelse - dette ble en knalldag ! Noen plasterbiter ble delt ut underveis,  vi håper det hjalp de med såre føtter.

Vi gleder oss til neste års OPPTUR!

Tekst: Kirsten Hegge