OPPTUR 2019

Foto: Kirsten Hegge

Årets OPPTUR ble vandret under blå himmel og til fuglesang. Alle elever i åttendeklasse fikk en fin vårlig friluftsdag på Storås i Stokke. 

Foto: Kirsten Hegge

Takket være en stor gjeng med frivillige er det mulig å arrangere  OPPTUR for alle åttendeklassingene, som i år var 846 elever. Det var et rekord stort antall deltagelse av elever. I år var Andebu Ungdomskole med for aller første gang. Det var ekstra hyggelig. 

Når mange unge skal ut på tur, og når unge skal oppleve stien og naturen er det veldig viktig med god planlegging. Da kommer erfaring og planlegging fra trygge erfarne turfolk inn.  Stien ble merket med røde bånd og kart, slik at det skulle være enkelt for store grupper å følge stien.

Her har Bjørn, Arne Stig  og Bent brukt en hel dag på å merke stien. 

En liten strekk må man også ha
En liten strekk må man også ha Foto: Kirsten Hegge

Når jobben er under kontroll da er det viktig med en liten strekk. Ingen steder er vel bedre da enn i hvitveisenga. Jonathan, som er turleder og aktiv i styret til DNT-ung fikk permisjon fra sin skole for å være med å arrangere OPPTUR. Skolen ser verdien at den erfaringen man får ved å være turleder for andre, slik at fraværet ble godskrevet som praksisdag. 

Samarbeid
Samarbeid Foto: Kirsten Hegge

Dagen da alt skulle klargjøres var det endel vind. At det skal tre damer til for å sette opp et båtflagg var faktisk litt morsomt. Dette flagget er en ekstremvariant med ekstra høyde. Vinden tok skikkelig tak. Men damene lot seg ikke overmanne. Fant løsningen for hvordan det skulle stå - og det flagret så flott gjennom hele OPPTUR. 

Her er Marion, Erika og Toril, som har tatt på seg jobben med å rigge til på standplassen som var på Storås Skianleggsarena. 

Støvelkast
Støvelkast Foto: Kirsten Hegge

Uoffisiell Norges Mester i støvelkast var det mange som forsøkte seg på. Det er to personer som nå er meldt inn i konkurransen på landsbasis.  Ei fra jenteklassen som kastet 15,6 m og en fra gutteklassen som kastet hele 22,5 m. Vi får krysse fingrene og håpe at flotte Vikingstøvler vil finne disse to som verdige både med tittel og  turstøvler, som er premien. 

 Ønsker du å prøve deg på støvelkast kan du se her hvordan det skal gjøres. 

Tilrettelagt friluftssliv
Tilrettelagt friluftssliv Foto: Kirsten Hegge

Foreningen har en prosjektlederstilling hvor Thore er ansatt for å tilrettelegge friluftssliv.  OPPTUR ble tilrettelagt og ble gjort på en slik måte at alle skal kunne delta. Det er ikke nødvendigvis toppene som er det viktigste. Heller det å være sammen ute og gjøre hyggelige ting sammen. Quiz og tur falt i smak.  

Årets OPPTUR ble en suksess for Sandefjord Turistforening som arrangør. Vi ønsker å takke både de frivillige men også andre aktører som foreningen har samarbeidet med.

Paulsen buss, Horten, er en av disse. Buss-selskapet som strekker seg langt for å tilfredstille og organisere. En logistikk med nøyaktig presisjon skal til for å klare å gjøre denne jobben så "knirkefritt". 

Vi ønsker å takke Storås skianleggsarena, som lar oss få bruke deres arena til et slikt arrangement. 

Stokke Orienteringslag, for samarbeid om kartet. 

DNT- Vestfold, ved Mats Kneppen, for samarbeide med SjekkUt-appen.

Den Norske Turistforening, for all tilrettelegging og tildeling av midler.

Vestfold Fylkeskommune, for tildeling av kr 35 500 til transport.

JT Printconsult ved Jan Tore, for trykking av plakater, kart og svarkort. 

Til slutt vil få takke alle ungdomskoler for et hyggelig OPPTUR - ønsker alle ansatte og deres elever en fortsatt fin vår. Håper dere alle setter av litt tid til å nyte naturen og hente ny energi. 

Takk for i år!


 Kjappe fakta om OPPTUR

  • OPPTUR er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger.
  • OPPTUR arrangeres for 14. gang i 2019. 
  • Over 34.000 ungdommer deltok på OPPTUR i 2017, over halvparten av landets 8. klassinger.
  • Det var 120 OPPTUR-arrangementer over hele landet i fjor.
  • Turene er om lag 10 km lange og går til en topp eller lignende i nærområdet.
  • De lokale medlemsforeningene til Den Norske Turistforening tar ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem.
  • Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet.

Deltakelse på OPPTUR er gratis for skolene.

Årets OPPTUR går av stabelen onsdag 8. mai rundt 120 steder over hele landet. Over 34 000 ungdommer, over halvparten av landets 8. klassinger, bruker å delta på OPPTUR!